VUČIĆ U BERLINU Merkel: „Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i BiH“

32
AV i Merkel Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija

„Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, kao i Bosne i Hercegovine“, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je danas doputovao u Berlin.

U oči drugog susreta dvoje zvaničnika za manje od dva meseca, nemačka kancelarka je danas izjavila da novim susretom sa Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja za probleme na Balkanu.

Intezivan dijalog sa Srbijom

Ona je ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je Bugarska kao prioritet svog predsedavanja EU postavila približavanja Zapadnog Balkana Uniji.

Merkel je podsetila da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je naglasio koliko je važan taj region.

Kancelarka je najavila i da će se sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u „Berlinskom formatu“ u Londonu.

Merkel je ukazala da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje.

Pohvala za reforme

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima.

Vučić: Nemačka je najvažnija zemlja EU za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred susret sa Angelom Merkel da su pred nama brojne i teške odluke ukoliko želimo u Evropsku uniju.

On ne rekao i da se Srbija zalaže za mir i stabilnost i da će učiniti sve da se izbegnu sukobi.

On se zahvalio kancelarki na pažnji koju ona lično i Nemačka poklanjaju Srbiji i Balkanu. On je naglasio da je Nemačka najvažnija zemlja EU za Srbiju.

– Moramo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo u EU. A hoće li to biti 2025. ili neke druge godine, najviše će zavisiti od nas. Srbija je posvećena miru i stabilnosti, jer bi bilo kakav sukob sve zemlje i narode regiona vratio 100 godina unazad. Daćemo sve od sebe da se svi sukobi izbegnu – zaključio je Vučić.

Po dolasku predsednika Vučića ispred sedišta šefice nemačke vlade, dočekala ga je upravo kancelarka Angela Merkel.

Angela Merkel uputila je predsedniku Vučiću novi poziv za razgovor, nakon susreta, krajem februara, takođe u Berlinu.

„Tokom zajedničkog ručka posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama“, najavljeno je iz kancelarkinog kabineta.

pročitajte i…

Predsednik Srbije je uoči puta rekao da računa na ne lake razgovore, te da od kancelarke želi da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom za Kosovo i Metohiju.

Na aerodromu u Berlinu Vučić je dočekan uz vojne počasti.

Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija

Tamo ga je sačekao počasni špalir nemačke vojske i ljudi iz protokola nemačke kancelarke.

Ovo je Vučićeva druga poseta Berlinu na poziv kancelarke Merkel u veoma kratkom roku.

Predsednik Srbije prethodno se sastao sa Merkelovom, takođe na njen poziv, 27. februara.

Predsednik Srbije pre dva dana u Mostaru najavio je da želi da od kancelarke čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

pročitajte i…

Za budućnost Srbije je od izuzetnog značaja sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali građani ne treba da očekuju previše, jer je prosto nerealno očekivati da mi zapovedamo velikim silama, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić i Bojko Borisov u Mostaru Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Aleksandar Vučić i Bojko Borisov u Mostaru

– Ako mislite da ćemo da promenimo odnos Amerike, Nemačke i drugih zapadnih sila po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije – to bi bilo laganje i obmanjivanje – rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Ono što očekuje i čemu se nada, kako je objasnio, jeste razumevanje za poziciju Srbije, i pored toga što o pitanju nezavisnosti KiM mislimo drugacije.

– Ali, da dobijemo više za naš narod za to ću da se borim, i daću sve od sebe – rekao je predsednik.

Đurić: Odgovorno ćemo predstaviti našu poziciju

Beograd će iskoristiti svaki milimetar prostora za nalaženje kompromisnog rešenje za pitanje Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel danas u Berlinu.

– Srbija će na dostojanstven, ozbiljan i odgovoran način predstaviti našu poziciju, sve ono što se dešavalo u prethodnim nedeljama i nastojaćemo da iskoristimo svaki milimetar prostora koji postoji za pronalaženje kompromisa jer je to naša obaveza – rekao je Đurić za TV Prva upitan o očekivanjima od sastanka Vučića sa nemačkom kancelarkom.

<!–

Notification trigger paragraph test

–> Izvor: Blic